Iværksætteri i Danmark vækster mindre

Danmark er et sandt foregangsland inden for iværksætteri, som vi tidligere har skrevet om her på copenhagenconsensus.dk. Danmark boomer med med iværksættere, men vi har et helt specifikt problem i den danske iværksætterverden.

Danmark på 5. plads i verden

I Danmark er det enkelt at opstarte en virksomhed. I følge GEI-rapporten fra 2016 er Danmark det 5. bedste land at starte virksomhed i – kun overgået af USA, Schweiz, Canada og Sverige – det synes jeg vi kan være stolte af. Det skyldes bl.a.

  • Højt uddannelsesniveau
  • Begrænset bureaukrati
  • Infrastruktur
  • Arbejdsattitude
  • Ressourcer

Derfor er der altså også flere og flere, der vælger at springe ud som iværksættere. Der er dog et problem – nemlig at danske iværksættere i lavere grad en vores nabolande skaber vækstvirksomheder, men derimod forbliver mindre virksomheder/hobbyvirksomheder.

Tyskland slår Danmark på vækst

Dette problem ses f.eks. ikke i Tyskland selv vi slår dem med længder i følge GEI-rapporten. Tyskerne skaber nemlig i højere grad hurtigt vækstende virksomheder, der bidrager positivt til det tyske nationabruttoprodukt (NBP).

Det vigtigste ved opstart af en virksomhed er selvfølgelig arbejdssomhed og et godt produkt. Det nogle glemmer er, at administrationen af virksomheden er mindst lige så vigtig. Iværksættere skal have styr på administatrationen – ellers kan de ikke overskue den daglige drift samtidig. Jeg tror tyskernes success skyldes, at de fokuserer i høj grad på administrationen af virksomheden og fakturering af deres kunder. Man kan f.eks. downloade en gratis fakturaskabelon i excel her.

Comments are closed.